5 produktów spożywczych, które nigdy nie należy myć przed gotowaniem oraz 5 tych, które musimy myć zawsze. O tym każdy powinien wiedzieć!

Blaszane puszki

Pokrywka powoduje, że bakterie nie przedostaną się do środka. Jednak tak nie będzie, o ile puszkę dokładnie nie umyjesz, zanim ją otworzysz.

Owoce i warzywa z niejadalną skórką

Chociaż skórkę starannie obierzesz, bakterie ze skórki przedostaną się do jadalnych części. To powód, dlaczego zawsze powinniśmy umyć nawet banany, arbuzy oraz pozostałe owoce i warzywa z niejadalną skórką, zanim ich zjemy.

Orzechy

Orzechy należy zawsze dokładnie spłukać, chociaż ich wyłuskamy. Nigdy bowiem nie wiemy, gdzie były przechowywane. Oprócz tego, ich mycie pomaga usuwać kwas fitynowy, który orzechy zawierają. Stosowany jest jako ochrona orzechów przeciwko pasożytom, jednak może być szkodliwy dla ludzkiego organizmu.

Owoce suszone

Ten rodzaj jedzenia należy do najbrudniejszych. Dotyczy to przede wszystkim owoców, które sprzedawane są według ich wagi. Nawet chociaż kupimy suszone owoce w przepięknym opakowaniu, musimy go najpierw umyć albo nawet zanurzyć do wody przez kilka godzin.

Kontynuuj czytanie artykułu na następnej stronie



Wejdź do dyskusji