Jogurtowe szyszki domowe jak od babci! Ten smakołyk przygotujecie w ciągu parę minut i bez zbyt kompikowanych procedur.

  1. Ciasto zostawcie przynajmniej 30 minut pod ścierką na ciepłym miejscu (słońcu, ogrzewaniu, piecu…).
  2. Z ciasta przygotujcie walkiem plasterek (nie za cienki, żeby się nie porwał, koło pół centymetra grubości).
  3. Rozkrojcie potem plasterek na osobne prostokąty i każdy z nich rozkroicie w środku.
  4. Rozgrzejcie olej w wyższej palelni.
  5. Potem włożcie prostokąty do rozpalonego oleju i smażcie.
  6. Wyjmicie dopiero, jak są z obidwóch stron usmażone do złotego koloru.

Szyszki możecie zostawić albo posypać cukrem. Kolejną możliwością jest podawanie szyszek posypanych makiem, cukrem i polanych masłem. W kombinacji z orzeszki lub świeżym owocem są także znakomite! Co dodacie do szyszkek i jak ich ozdobicie jest Waszą sprawą! Kreatywność nie ma ograniczeń!

Kontynuuj czytanie artykułu na następnej stronie



Wejdź do dyskusji