- Ciasto zostawcie przynajmniej 30 minut pod ścierką na ciepłym miejscu (słońcu, ogrzewaniu, piecu…).
- Z ciasta przygotujcie walkiem plasterek (nie za cienki, żeby się nie porwał, koło pół centymetra grubości).
- Rozkrojcie potem plasterek na osobne prostokąty i każdy z nich rozkroicie w środku.
- Rozgrzejcie olej w wyższej palelni.
- Potem włożcie prostokąty do rozpalonego oleju i smażcie.
- Wyjmicie dopiero, jak są z obidwóch stron usmażone do złotego koloru.
Szyszki możecie zostawić albo posypać cukrem. Kolejną możliwością jest podawanie szyszek posypanych makiem, cukrem i polanych masłem. W kombinacji z orzeszki lub świeżym owocem są także znakomite! Co dodacie do szyszkek i jak ich ozdobicie jest Waszą sprawą! Kreatywność nie ma ograniczeń!
Kontynuuj czytanie artykułu na następnej stronie
1 2