Soczyste kotleciki mielony w trochę inny sposób: ten wariant będzie smakował każdemu!

Jaki jest sposób przygotowania?

  1. Zacznijcie z oczyszczeniem marchewki i następnie ją zetrzyjcie na tarce.
  2. Chleb bez skórek nakroicie na kawałki i zalejecie mlekiem.
  3. Cebulkę nakroicie na małe kawałeczki i na odrobinie oleju lub masła podsmażycie.
  4. Po chwili do cebulki dodajcie również marchewkę.
  5. Następnie dodajcie resztę składników, włącznie z chlebem – ten należy wycisnąć.
  6. Wytwórzcie masę z wszystkich składników.
  7. Dodajcie sól i pieprz, tak jak lubicie.
  8. Kiedy tylko mieszanką nie będzie już ciepła, zróbcie poszczególne kotleciki, które ułóżcie obok siebie na blasze.
  9. W środku każdego kotleciku zróbcie dołek, do którego zawsze włóżcie całe jajko, trochę soli i pieprzu.
  10. Tak przygotowane kotleciki włóżcie do piekarnika rozgrzanego na 180-190 stopni i pozostawcie w nim przez około 40-45 minut.

Jeżeli mogę Wam doradzić na koniec, to około 10 minut przed końcem pieczenia, podnieście temperaturę w piekarniku, będą bardziej chrupiące. Możecie do nich wybrać jakiekolwiek dodatki – ziemniaki, kaszę lub sałatkę ziemniaczaną.

Kontynuuj czytanie artykułu na następnej stronie



Wejdź do dyskusji