Jaki jest sposób przygotowania?
- Zacznijcie z oczyszczeniem marchewki i następnie ją zetrzyjcie na tarce.
- Chleb bez skórek nakroicie na kawałki i zalejecie mlekiem.
- Cebulkę nakroicie na małe kawałeczki i na odrobinie oleju lub masła podsmażycie.
- Po chwili do cebulki dodajcie również marchewkę.
- Następnie dodajcie resztę składników, włącznie z chlebem – ten należy wycisnąć.
- Wytwórzcie masę z wszystkich składników.
- Dodajcie sól i pieprz, tak jak lubicie.
- Kiedy tylko mieszanką nie będzie już ciepła, zróbcie poszczególne kotleciki, które ułóżcie obok siebie na blasze.
- W środku każdego kotleciku zróbcie dołek, do którego zawsze włóżcie całe jajko, trochę soli i pieprzu.
- Tak przygotowane kotleciki włóżcie do piekarnika rozgrzanego na 180-190 stopni i pozostawcie w nim przez około 40-45 minut.
Jeżeli mogę Wam doradzić na koniec, to około 10 minut przed końcem pieczenia, podnieście temperaturę w piekarniku, będą bardziej chrupiące. Możecie do nich wybrać jakiekolwiek dodatki – ziemniaki, kaszę lub sałatkę ziemniaczaną.
Kontynuuj czytanie artykułu na następnej stronie
1 2