Zdrowe oczy
Żółtka jaj zawierają duże ilości luteiny i zeaksantyny, które są niezbędne do utrzymania prawidłowego widzenia, ale także przyczyniają się do leczenia i zapobiegania zaćmy. Jaja są również bogate w witaminę A, której brak powoduje ślepotę barw.
Białka jaj
Po pierwsze, białko jaja jest naturalnym źródłem białka. Białko jest przeznaczone do kontroli masy ciała, masy mięśniowej i ciśnienia krwi. Co ciekawe, jedno duże jajko zawiera do 6 gramów białka. Część z trzema jajkami zapewnia równoważną wartość białka spożywanego w mięsie.
Serce i ciąża
Jaja są również zalecane dla kobiet w ciąży, ponieważ zawartość kwasu foliowego przyczynia się do prawidłowego zdrowego rozwoju płodu. Jajka są również zalecane do jedzenia dla osób z problemami z sercem. Ostatnie badania pokazują, że jaja pomagają w znacznym stopniu pozbyć się chorób układu krążenia.
A więc warto jeść trzy jaja dziennie, co nie?
Kontynuuj czytanie artykułu na następnej stronie