
Najczęstszą przyczyną podwyższonej liczby wzdęć i gazów to zły sposób odżywiania.
Wzdęcia i ich następstwa – gazy i odbijanie powoduje podwyższone gromadzenie gazów w ustroju trawiennym.
Wzdęcia i gazy to nie tylko problem zdrowotny, ale także problem społeczny. Dzieje się tak pomimo starego powiedzenia:
Lepiej jedno pierdnięcie niż 10 lekarzy.
Normalnie, nawet w zdrowym przewodzie pokarmowym, tworzą się gazy, które opuszczają ciało w okolicy odbytnicy.
Gazy powstają w wyniku działania bakterii jelitowych na niestrawione węglowodany i białka.
Zazwyczaj ciało wyprodukuje 0,5 – 1 litr gazów dziennie.
Trawienie węglowodanów zaczyna się w ustach i kontynuuje w żołądku i jelicie cienkim za pomocą enzymów. Węglowodany, które nie są trawione w jelicie cienkim, przechodzą do jelita grubego. Bakterie okrężnicy zaczynają je konsumować i rozkładać te cukry. Podczas tego procesu powstają gazy, które powodują wzdęcia.
Pokarmy powodujące wzdęcia, to te zawierające fermentujące cukry – banany, marchew, jabłka, fasola, kapusta, rodzynki, orzechy i wiele innych. Picie mleka, napojów gazowanych, gumy do żucia lub szybkie jedzenie, zbyt duża ilość powietrza w żołądku spowoduje również wzdęcia.
Kontynuuj czytanie artykułu na następnej stronie