
Nadchodzi zima i związany z nią sezon grypowy. Aby nie chorować w tej chwili, najlepiej jest dokładnie użyć środków naturalnych. Jednym z tych leków jest imbir, który, jak wiemy, ma wiele właściwości leczniczych. Na przykład możemy zrobić z niego koktajl imbirowo-chrzanowy, który między innymi zwiększa odporność. Ta korzystna roślina jest nawet bardzo łatwa w uprawie, więc co, jeśli mielibyśmy ją hodować w domu?
Imbir to roślina ziołowa, która nie toleruje mrozu, więc jeśli chcemy ją uprawiać na zewnątrz, należy ją zasadzić na wiosnę. Jeśli jednak chcemy z niego korzystać przez cały rok, najlepiej zasadzić go w doniczce. Wymaga jedynie utrzymania wilgoci i półcień.
Właściwy wybór
Po pierwsze, wybieramy imbir: nie jest zbyt brudny, nie za stary, idealny, jeśli jest trochę zielony. Najlepiej kupić go u lokalnego rolnika. Jeśli jednak nie mamy takiej opcji i kupujemy imbir w supermarkecie, zamoczmy go na noc w wodzie. Pozbędziemy się wszelkich chemikaliów.
Przygotowanie do sadzenia
Pokrój imbir na kawałki o szerokości około 2,5 cm i pozostaw w suchym miejscu na kilka dni. W tym samym czasie przygotuj ziemię w płytkiej i szerokiej doniczce.
Kontynuuj czytanie artykułu na następnej stronie