Myślicie nad szybkim i smacznym deserem? To wypróbujcie te twarogowe kołaczyki, przygotowanie ich zabierze Wam 20 minut!

Kto nie kocha słodyczy? Czasami każdy z nas ma ochotę na coś słodkiego, wtedy jesteśmy w stanie kupić wszystko w najbliższej cukierni. Jednak my uświadamiamy sobie, że nikt nie chce spędzać całe wieczory w kuchni, do tego pieczenie deserów. Dlatego mamy dla Was ten przepis!

Dzisiejszy deser przygotujecie w ciągu 20 minut. Więc jeśli macie zaproszonych gości, lub tylko chcecie przygotować dla siebie coś dobrego, to właśnie dla Was mamy przepis na te kołaczyki. Pokochacie ich.

Potrzebne Wam będzie :

  • 450 g mąki
  • 250 g twarogu
  • 100 g masła
  • 1,5 kubka cukru
  • 1/2 łyżeczki oczyszczonej sody lub 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 paczek cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 żółtki

Sposób przygotowania

  1. Najpierw w misce wymieszajcie żółtki, miękkie masło, sól, twaróg, cukier i waniliowy cukier
  2. Wszystko dokładnie wymieszajcie.
  3. Dodajcie mąkę i wyróbcie ciasto.
  4. Pamiętajcie, że ciasto nie miałoby się kleić – według potrzeby dodawajcie mąkę.
  5. Kiedy będziecie mieli gotowe ciasto, wywałkujcie go do grubości około 3mm.
  6. Później za pomocą kubka powycinajcie kółeczka.
  7. Kółeczka zwińcie – miałaby powstać rolka.
  8. Gotowe rolki przekroicie na połowę.
  1. Kiedy te połowy rolek ustawicie, powstaną Wam z nich piękne różyczki.
  2. Różyczki układajcie na papierze do pieczenia.
  3. Należy piec w temperaturze 120 stopni przez około 20-30minut.

Życzymy smacznego.


Agnieszka Kozlowska jest renomowaną redaktorką i specjalistką w dziedzinie marketingu cyfrowego oraz prezentacji online. Z jej ... [Więcej o autorze]

Wejdź do dyskusji