Wymieszaj goździki z alpą francówką i nie będziesz potrafił się dziwić, co ta kombinacja może zrobić!

Goździki są zbyt nie używanymi przyprawami, które wszyscy dobrze znamy. W jakiś sposób kojarzymy ich typowy aromat z grzanym winem, na które pozwalamy sobie nie tylko w Boże Narodzenie. Chociaż jest to przyprawa, na którą wiele osób nie zwraca większejj uwagi, może nam naprawdę dużo zaoferować.

Goździki mają kształt kielicha z pączkiem goździka i pochodzą wyspy Moluccan. Stosuje się je nie tylko w przygotowaniu wspomnianego grzanego wina, ale często są składnikiem wielu słodkich produktów spożywczych, przyprawa jest także dodawana do mięsa lub ryżu w celu uzyskania charakterystycznego zapachu. Zapach jest spowodowany olejkiem eterycznym.

Przyprawa o działaniu dezynfekującym

Mówiąc o goździkach, mówimy nie tylko o bardzo charakterystycznym rodzaju przypraw, ale także o dezynfekcji z efektem lokalnego znieczulenia. Jak już pisaliśmy, przyprawa zawiera olejek eteryczny, którego głównym składnikiem jest związek znany jako eugenol – związek ten ma miejscowe działanie znieczulające i jest często stosowany w stomatologii.

Kontynuuj czytanie artykułu na następnej stronie



Wejdź do dyskusji