5 produktów spożywczych, które nigdy nie należy myć przed gotowaniem oraz 5 tych, które musimy myć zawsze. O tym każdy powinien wiedzieć!

Od dziecka uczono nas, że wszystko co chcemy zjeść, musimy najpierw umyć. Jednak tylko parę ludzi wie, że dany zwyczaj nie zawsze jest dobry. Mycie niektórych produktów spożywczych prowadzi do szerzenia bakterii i ma mnóstwo dalszych negatywnych konsekwencji.

A więc dziś zdradzimy Ci, jak należy produkty spożywcze przygotować przed ich jedzeniem!

NIGDY NIE MYJ!

Jajek

Na jajka często aplikowana jest substancja, ponieważ chroni jajka przed kontaminacją bakteriami. Woda daną ochronę niszczy, a więc jajka nie powinniśmy gotować.

Kurczaka

Bakterie na świeżym kurczaku są dla naszego zdrowia niebezpieczne. Najbardziej znaną jest salmonelloza. Wiele osób myśli, że mycie kurczaka przed jego gotowaniem pomaga rozwiązać dany problem, jednak to nieprawda. Kiedy kurczaka umyjesz, woda, którą wykorzystasz, pomoże szerzyć bakterie na ręce oraz do zlewu.

Mięsa

Nie chodzi tylko o kurczaka. Nie powinniśmy myć również pozostałe rodzaje mięsa (wołowina, wieprzowina, cielęcina, jagnięcina), ponieważ mycie mięsa szerzy bakterie do zlewu oraz na ręce. Bakterie można zwalczać za pośrednictwem wysokiej temperatury.

Makaronów

Trudno powiedzieć, kto powiedział, że warto myć makarony. Kucharze nawet twierdzą, że ten kto myje makarony, powinien być aresztowany, ponieważ woda usuwa skrobie, które pomaga lepszej absorpcji sosu.

Grzybów

Nigdy nie należy zanurzać grzyby do wody albo ich zbyt myć. Bardzo dobrze potrafią pochłaniać wodę. Lepiej jest tylko ich lekko spłukać i następnie wysuszyć papierowym ręcznikiem. W ten sposób należy zrobić przed gotowaniem. W odwrotnym przypadku pozbędą swoją elastyczność.

ZAWSZE UMYJ!

Owoce i warzywa z jadalną skórką

O ile wydaje Ci się, że owoce i warzywa z jadalną skórką są czyste i lśniące, nie oznacza to, że w domu nie musić ich umyć. Na pewno ich umyj!

Kontynuuj czytanie artykułu na następnej stronie



Wejdź do dyskusji