Obiad z jednej miski: podstawą jest wieprzowina i ziemniaki

Jeśli i Wy należycie do osób, które w prawdzie kochają gotowanie, ale nie lubią spędzać w kuchni zbyt wiele czasu, w tym wypadku mógłby się dla Was sprawdzić mój przepis na obiad z jednej miski. Przygotowanie nie zajmie długo, więc nie spędzicie całego dnia w kuchni i nie będziecie musieli zmywać dużej ilości naczyń. Obiad z jednej miski to nazwa dla obiadu z wieprzowego mięsa i ziemniaków. Obiecuję Wam, że podczas czytanie zaczniecie być głodni.

Nie zawsze mamy taki nastrój by spędzać w kuchni długie godziny, chcemy po prostu cieszyć się czasem z rodziną. Dlatego obiad z jednej miski jest idealnym rozwiązaniem dla wszystkich, którzy nie mają nic przeciwko gotowaniu, ale nie lubią myć ton naczyń po przygotowaniu jednego rodzinnego obiadu. Pokochasz ten szybki przepis.

Co będzie Wam potrzebne:

  • 500 g wieprzowiny
  • 5 ziemniaków
  • 5 cebuli
  • sól, pieprz
  • dowolne przyprawy
  • 250 ml śmietany

Przygotowanie:

  1. Pokrój wieprzowinę, pokrój na kawałki i dopraw ulubionymi przyprawami
  2. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój na grubsze kawałki
  3. Połowę ziemniaków poukładaj na dnie naczynia i dodaj przyprawy, jeśli nie chcesz – wystarczy sól i pieprz
  4. Cebulę należy obrać, pokroić w plasterki i poukładać na ziemniaki w misce
  5. Kolejną warstwą jest mięso, połowa całości
  6. Następnie kontynuuj z kolejną warstwą ziemniaków, którą możesz ponownie doprawić, ale nie
  7. musisz, jeśli tego nie chcesz
  8. Dodaj plastry cebuli.
  9. Połóż drugą połowę mięsa na cebuli.
  10. Wlej bitą śmietanę i resztę przykryj folią aluminiową
  11. Umieść w piekarniku rozgrzanym na 200 stopni i zostaw piec przez godzinę

Przed samym końcem pieczenia zdejmij folię i zostaw przez chwilę w piekarniku, by wytworzyła się chrupiąca skórka na mięsku. Życzymy Wam smacznego!


Ewa Jadczak to matka trójki dzieci, która mieszka na przedmieściach większego miasta w przytulnym domku jednorodzinnym. Każde... [Więcej o autorze]

Wejdź do dyskusji