W Niemczech w ten sposób wytwarza się tłuczone ziemniaki. Smakuje lepiej niż nasz.

Kuchnia niemiecka zwykle nie jest zbyt znana, z drugiej strony np. puree ziemniaczane według niemieckich książek kucharskich są bardzo dobre i łatwe w przygotowaniu.

Puree ziemniaczane może nie jest najbardziej uwodzicielskim daniem na świecie, ale niewielu powstrzymuje się, gdy na stole pojawia się puree ziemniaczane.

Jest to jeden z najpopularniejszych pokarmów podawanych dzieciom, które zawsze uwielbiają miłosierny czas płonącej miłości. Jego konsystencja i smak są po prostu nie do odparcia.

Jak przygotować odpowiednie puree ziemniaczane, tak jak u naszych sąsiadów? Przepis może nie być zaskakujący i być może już w ten sposób gotujesz puree ziemniaczane. Ale koniecznie spróbuj tego niemieckiego podejścia do idealnego puree ziemniaczanego.

Przepis na odpowiednie puree ziemniaczane

Co powinniśmy przygotować?

  • Ziemniaki
  • Masło (10-12 g masła na 100 g nieobranych ziemniaków, dla łatwiejszego pomiaru: łyżka masła to około 15 gramów masła)
  • Ciepłe mleko
  • Sól
  • Mielona gałka muszkatołowa

Ziemniaki obrać i pokroić na kawałki. Następnie ugotuj je w garnku z nieosoloną wodą i gotuj trochę dłużej, 30-45 minut.

Następnie odcedź ziemniaki. Do jeszcze ciepłych ziemniaków dodaj masło, sól, gałkę muszkatołową i ciepłe mleko. Najpierw rozgnieć je prasą ziemniaczaną, a następnie krótko zmiksuj blenderem zanurzeniowym.

Podawać jako dodatek do mięs lub smacznych dań wegetariańskich.

Puree ziemniaczane można przechowywać w lodówce w hermetycznym pojemniku do 3 dni. Podgrzej w łaźni wodnej, pamiętając, że puree ziemniaczane nie może zamarznąć.

Czy ziemniaki są zdrowe?

Tak, ale wszystko z umiarem.

Ziemniaki są ważnym źródłem witamin C i B6, kwasu foliowego i potasu. Ich skóra zawiera antyoksydanty i inne cenne składniki odżywcze. Ziemniaki mogą obniżać ciśnienie krwi i wspomagać odchudzanie.

Uważaj na frytki i frytki

Kiedy mówimy o korzyściach zdrowotnych ziemniaków, zdecydowanie nie mamy na myśli frytek i frytek. Chociaż są zrobione z ziemniaków, daleko im do zdrowych warzyw. Promują otyłość, choroby serca i cukrzycę.

Kto nie powinien jeść ziemniaków?

Chociaż gotowane lub pieczone ziemniaki są zdrowe, mogą być szkodliwe dla niektórych osób, zwłaszcza jeśli chcą uniknąć skrobi.



Wejdź do dyskusji