Przepyszne ciacho. Potrzebujesz tylko kilka składników. Podstawę tworzy jedna rzecz, która wykorzystywana jest bardziej do dań na zimno oraz do słonych przekąsek. O jaki składnik chodzi? Jak go idealnie wykorzystać?

Kochasz słodycze i masz na nich ochotę we wszystkich postaciach? Jednak słodkie przekąski i desery nie do końca należą do zdrowego stylu życia. Kiedy chcesz trochę “grzeszyć”, spróbuj to zrobić bardziej sprytnie.

Potrzebne składniki

  • 300 g sera Cottage
  • 1 jajko
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki cukru kryształu
  • sól, wanilia, połowa łyżki sody, połowa łyżki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki mąki, oliwa, 2 łyżki cukru pudru do dekorowania

Jak osiągnąć doskonałego wyniku

Najpierw należy z seru Cottage usunąć zbyteczną wodę. 300 g sera damy więc na sitko i zostawimy odsączyć. Trochę wody nie przeszkadza, jednak nie może jej być za dużo. Następnie ser dokładnie rozmieszamy i staramy się pozbyć drobnych kawałków.

Teraz należy ser zmieszać z jajkiem, kwaśną śmietaną, cukrem, proszkiem do pieczenia, sodą, mąką i wanilią. Nie jest konieczne używać blender, jednak mieszanie należy przeprowadzać naprawdę porządnie, żeby wszystkie składniki dokładnie i całkowicie połączyły się. Konzystencja ciasta powinna być gęsta i kaszowita, jednak na pewno nie ciekła. O ile jest to możliwe, można dodać odrobinę mąki.

Ciasto pozostaw w pokojowej temperaturze i wówcza przygotuj sobie wałek. Ten posyp gładką mąką. Teraz można ciasto rozwałkować na cienki placek i naprawdę dobrze opracować. Potem z ciasta zrobimy kilka pasków o grubości mniej więcej jak kiełbasa.

Potem pokroimy ich na mniejsze kawałki. Zależy tylko od ciebie, jak duże chcesz mieć patyczki, jednak zazwyczaj wystarczy około 10 cm.

Kontynuuj czytanie artykułu na następnej stronie



Wejdź do dyskusji