Pyszne pierogi ze starszego pieczywa z szybkim przygotowaniem – przepis

Składniki

  • 2 jajka
  • 200 g mąki razowej
  • 250 ml mleka
  • 2 sztuki pieczywa
  • sól
  • smalec lub masło do wycierania kubków

Przygotowanie

  1. Do miski nasyp mąkę i sól używając sitka
  2. Ubij żółtka i powoli wymieszaj je z mąką i solą. Powstanie cienkie ciasto.
  3. Wymieszaj pokrojone w kostkę starsze pieczywo.
  4. Z białek i szczypty soli stwórz masę „śnieg”.
  5. Dokładnie wymieszaj masę z ciastem.
  6. Przygotuj 3-4 kubki (300 ml lub więcej) posmarowanych od środka masłem i posypane mąką.
  7. Napełń kubki ciastem do dwóch trzecich.
  8. Umieść napełnione kubki w łaźni wodnej, aby woda dosięgała nie więcej niż połowx kubków
  9. W zależności od wielkości używanych kubków gotuj przez 25 – 40 minut
  10. Na kubku wytworzy się „czapka”.
  11. Następnie pozostaw do ostygnięcia i przechyl.


Wejdź do dyskusji