Sprawdzony trik, dzięki któremu każdy kupiony cięty kwiat zakorzeni

Za pomocą drożdży

Myślisz, że drożdże można wykorzystać wyłącznie do pieczenia? Teraz dowiesz się, że nie tylko. Sposobów jest więcej. Pierwsza opcja to zakorzenienie kwiatu związane z zakwasem. Podstawą jest litr wody, do której rozmieszamy mniej więcej małą łyżeczkę zakwasu. Dalsze kroki są stosunkowo proste. Do wody wystarczy postawić dany kwiat. Powinien w kąpieli pozostać przez jeden dzień.

Następnie należy go z kąpieli wyjąć i całą łodygę spłukać letnią wodą. Następnie łodygę należy zamieścić do wazonu z czystą wodą. Wodę należy regularnie dolewać i wymieniać. Stopniowo powinne być widoczne pierwsze elementy systemu korzeniowego. W chwili, kiedy korzenie nareszcie pojawią się, można ją przesadzić do jakościowej gleby.

Za pomocą miodu

Czy traktujesz go wyłącznie jako artykuł do słodzenia herbaty albo smarowania na chleb? Polecamy również inne zastosowanie, które na pewno przyda się. Właśnie do zakorzenienia ciętych kwiatów. Metoda jest podobna jak w przypadku drożdży. Również tutaj potrzebny jest Ci litr wody. W nim rozmieszaj 2 małe łyżeczki miodu. Kiedy będzie rozpuszczony, możesz do kąpieli włożyć łodygę.

Powinien w niej zostać przez około 12 godzin. Potem łodygę wyjmiemy i zamieścimy ją w czystej wodzie. Jednak uwaga, nie myjemy ją wodą jak w poprzednim przypadku. Łodygę zostawimy w wodzie, którą można stopniowo dolewać. Kiedy zobaczysz pierwsze korzenie, oznacza to, że ich pobudzanie udało się. Poczekaj dopóki będą dłuższe i potem kwiat presadź do gleby.

Kontynuuj czytanie artykułu na następnej stronie


Ewa Jadczak to matka trójki dzieci, która mieszka na przedmieściach większego miasta w przytulnym domku jednorodzinnym. Każde... [Więcej o autorze]

Wejdź do dyskusji