Szkocki krem: słodki deser, który jest niesamowicie prosty. Mamusia piecze go już przez 30 lat i nikt nie ma go dosyć.

Ta wersja kremu jest u nas bardzo znana. Jego nazwa wypływa z niskich kosztów, które towarzyszą temu deserowi. W czasach wojny do tego kremu dodawano tylko jedno jajko, brakowało również czekolady na wierzchu.

Co będzie Wam potrzebne?

Na ciasto:

  • 500 g mąki
  • 500 g masła
  • 500 g cukru
  • 200 ml mleka
  • 15 g proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Na krem:

  • 1,25 l mleka
  • 5 jajek
  • 4 łyżki mąki
  • 6 łyżek cukru
  • 3 opakowanie waniliowego cukru

Na polewę:

  • 100 g czekolady
  • 500 g masła

Sposób przygotowania?

Kontynuuj czytanie artykułu na następnej stronie



Wejdź do dyskusji