Szkocki krem: słodki deser, który jest niesamowicie prosty. Mamusia piecze go już przez 30 lat i nikt nie ma go dosyć.

Ta wersja kremu jest u nas bardzo znana. Jego nazwa wypływa z niskich kosztów, które towarzyszą temu deserowi. W czasach wojny do tego kremu dodawano tylko jedno jajko, brakowało również czekolady na wierzchu.

Co będzie Wam potrzebne?

Na ciasto:

  • 500 g mąki
  • 500 g masła
  • 500 g cukru
  • 200 ml mleka
  • 15 g proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Na krem:

  • 1,25 l mleka
  • 5 jajek
  • 4 łyżki mąki
  • 6 łyżek cukru
  • 3 opakowanie waniliowego cukru

Na polewę:

  • 100 g czekolady
  • 500 g masła

Sposób przygotowania?

Z mąki, proszku do pieczenia, masła, mleka, cukru i odrobiny soli wyrobimy ciasto, które rozdzielimy na cztery części.

Każdą część rozwałkujemy na wielkość naszej blachy i każdą z tych części pieczemy przez 5 minut na 170 stopni w piekarniku. Te upieczone płaty ostrożnie przełożymy na blat do pracy, by ostygły.

Stopniowo dodawaj do żółtek cukier, mleko i mąkę i mieszaj krem nad ogniem. Pozostaw do zagęszczenia na 1-2 minuty i odstaw od ognia.

Następnie ubij białka na sztywną piankę, którą delikatnie wymieszaj z kremem. Na płaty nakłada się jeszcze ciepły krem.

Czekoladę rozpuścić na parze razem z masłem i równomiernie rozprowadzić na górnej płycie. Całość pozostaw w chłodnym pomieszczeniu, najlepiej na noc.

Smacznego!


Agnieszka Kozlowska jest renomowaną redaktorką i specjalistką w dziedzinie marketingu cyfrowego oraz prezentacji online. Z jej ... [Więcej o autorze]

Wejdź do dyskusji