To dzieje się z twoim ciałem, jeśli jesz 3 jajka dziennie!

Czy wiesz, co dzieje się z twoim ciałem, jeśli spożyjesz trzy jajka dziennie? Nie ma znaczenia, czy są gotowane na twardo, czy w jakiejkolwiek innej formie. Lepsze widzenie, zmniejszenie masy ciała, mocniejsze zęby i kości. To dopiero początek listy, które zapewni Ci codzienne spożywanie jaj. Jeśli uwzględnisz je w swoim śniadaniu, lunchu, przeziębienia i choroby, zaczną omijać Cię łukiem.

Cholesterol

Częste dyskusje na temat korzyści i ryzyka spożywania jaj obracają się wokół cholesterolu. Jednak jedno jajko zawiera tylko około 180 mg lipidów, podczas gdy wątroba wytwarza około 1000-2000 mg cholesterolu dziennie. Jaja mogą naprawdę zastąpić zły cholesterol zdrowym. Nie martw się o cholesterol, jedz jajka, a będziesz zdrowy.

Wzmocnienie kości i zębów

Struktura jaja zawiera witaminę D, która jest niezbędna do wchłaniania wapnia i zdrowych zębów i kości. Żółtko jest jednym z niewielu pokarmów, które są naturalnym i cennym źródłem tej witaminy.

Wartość energetyczna

Dietetycy zalecają codzienne spożywanie jaj i wiedzą dlaczego. Oprócz tego, że jest jednym z głównych składników dietyodchudzającej, ich niezaprzeczalną zaletą to wartość energetyczna. Składniki odżywcze i aminokwasy wspierają ważne funkcje życiowe. Niezbędna dawka jaj jest szczególnie odpowiednia dla osób w wieku produkcyjnym lub dla ludzi spędzających większość dnia na nogach.

Skład witamin i minerałów

Zużycie jaj wzbogaca organizm ludzki w witaminy i minerały, które są niezwykle skoncentrowane w tych produktach. Są to witaminy A, D, E, B3, B6, B12. Jjajko zwiera także minerały i ślady takich pierwiastków jak jodu, cynku, wapnia, magnezu, żelaza, selenu i fosforu.

Elegancki charakter

Jaja mają niską wartość kaloryczną. Wysokiej jakości białka pochodzące z jaj umożliwiają dłuższą sytość, a tym samym zapobiegają nieświadomemu przejadaniu się.

Pyszne śniadanie

Według badań American College of Nutrition i International Journal of Obesity, osoby, które spożywają trzy jaja dziennie, może zmniejszyć spożywanie takich produktów, które tak naprawdę niczego organuzmowi nie dostarczają. Jajecznica na śniadanie przyspiesza odchudzanie, utrzymując energię w organizmie na optymalnym poziomie. Takie śniadania są nie tylko smaczne, ale także satysfakcjonujące.

Kontynuuj czytanie artykułu na następnej stronie



Wejdź do dyskusji