Twój sposób gotowania kaszy ziemniaczanej był przez całe życie niepoprawny! Według tych oto wskazówek dowiesz się, jak ugotować ją najsmaczniej

Kasza ziemniaczana to jedna z najbardziej wykorzystywanych przystawek do dań mięsnych. Jej sposób gotowania jest naprawdę prosty. Ugotujemy z góry obrane ze skórki ziemniaki, przecedzimy, rozgnieciemy i dodamy masło oraz mleko. Jednak czy twój sposób jest naprawdę poprawny?

Fachowiec z portalu Food Network Tyler Florence poleca inny sposób gotowania kaszy ziemniaczanej. Według niego tradycyjny sposób jej przygotowania niszczy smak danej przystawki. “Ziemniaki mają delikatny profil smakowy. O ile gotowane są w wodzie, którą następnie przecedzimy, stracą wszelki smak ziemniaków”, mówi szef kuchni.

Z tego powodu Tyler poleca, żeby ziemniaki gotować wprost w mleku, śmietanie i maśle, żeby pochłonęły wszelki smak. Najlepiej jest, kiedy pokroimy surowe ziemniaki na małe kawałki i ugotujemy ich z mlekiem i masłem. Po ich zmięknięciu należy przecedzić zbędną wodę i same ziemniaki nasiąknięte mlekiem rozgnieść na gładką mieszankę. Dla smaku możemy skorzystać ze soli oraz pieprzu. Dla zmiany można spróbować parę ząbków czosnku, w zależności od smaku.



Wejdź do dyskusji