Do piersi kurczaka zrobiliśmy nacięcia. Jest to tak proste i smaczne, że już nigdy ich nie będziecie przygotowywać inaczej!

Przepis dla smakoszy, który jest wcale prosty? Proszę tak. Ten przepis państwo zainteresuje na tyle, że go będziecie jeszcze dziś wieczór gotowić na kolację. Jest to jeden z najprostszych i najszybszych sposobów, jak przygotowić niesamowite i smaczne piersi z kurczaka. Magia wiąże się z mniejszymi nacięciami, do których dacie tylko smaczne dodatki.

Potrzebne będą:

  • piersi z kurczaka
  • szpinak
  • olej oliwkowy
  • ser ricotta albo kozi
  • ser do posypania
  • sól
  • przyprawy

Ten przepis nazywa się „Hasselback” piersi z kurczaka. Technika przygotowania pochodzi pierwotnie z Szwecji, z restaracji Hasselbacken. Kucharz wtedy zrobił małe nacięcia do ziemniaków i napełnił ich bekonem oraz serem. Później pełnily się w ten sposób batatas (słodkie ziemniaki) i jabłka. Dziś przynosimy Państwu ten niesamowity przepis, kiedy będziemy napełniać piersi kurczaka.

[ hana-code-insert ] '"reklama-clanek-1″' is not found

Jak to zrobić?

Piersi kurczaka zostawmy w całości i dobrze umyjmy w chłodnej wodzie. Potem ich osuszmy papierowymi chusteczkami i zrobimy małe nacięcia, które są mniej więcej centymetr głębokie i na odległość centymetra między sobą. Uważajcie, żeby piersi kurczaka nie rozciąć całkowicie. Potem już tylko opieprzymy i osolimy. Możemy dodać również świeże zioła albo słodką mieloną paprykę .

Na umiarkowanem ogniu damy do patelni trochę oleju oliwkowego i dodamy szpinak. Potem wszystko parę minut gotujemy. Jak zobaczymy, że szpinak zmiękczył się i potemniał , możemy do patelni dodać ser ricotta albo kozi ser. Może nie byłoby złe spróbować słowacką bryndzę. Wszystko to potem zamieszamy tak, żeby powstała gęstsza masa i ser był wcale zupełnie roztopiony.

Łyżką potem pełnimy naciecia szpinakowo – serową  masą . Ostatnio możemy jeszcze osolić albo okorzenić.

Zwierchu możemy piersi kurczaka posypać którymkolwiek serem, który mamy w domu. Błąd nie zrobicie wybierając ser cheddar albo mozarellę.

Piekarnik nagrzejemy na 200 °C i pieczemy koło 20 – 25 minut. Jeżeli mamy możliwość, ostatnie 5 – 10 minut wybierzmy na piekarniku funkcję grillowanie. Ser roztopi się zwierchu i piersi kurczaka mają  złoty kolor. Jako dodatek możemy przygotowić zwykle pieczone ziemniaki albo słodkie ziemniaki batatas. Błądem nie będzie również ryż i warzywa. Smacznego.

Najlepsze na tym przepisie jest to, że oprócz tego, że jest latwy i szybki, macie razem w każdym kawalku wszystkie surowce. Istnieje wielkie mnóstwo kombinacji, co znaczy, że ten sposób przygotowania możemy powtarzać , jeżeli będziem mieć  wystarczającą fantazję. Tutaj są niektóre moje pomysły, które mogą być dla Państwa inspiracją.

Kontynuuj czytanie artykułu na następnej stronie



Wejdź do dyskusji